בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר – מה עדיף בהריון?

במהלך הריון חשוב להיות כל הזמן עם אצבע על הדופק, ולוודא שהכל תקין. מדאגה לנוחות האישה, בדיקת תסמינים וסימנים חריגים ועד בדיקות פולשניות לזיהוי מוקדם של בעיות פוטנציאליות – כל אלה נדרשים וחשובים בשביל קיום הריון תקין ולידת עובר בריא, תוך שמירה על חיי ובריאות האם. ישנן בדיקות שונות שמטרתן לזהות פגמים וסיכונים לעובר, חלקן פולשניות יותר מאחרות או אפילו כאלה המעמידות את העובר בסיכון – בין הבדיקות השונות ניתן למצוא בדיקת סיסי שליה ודיקור מי שפיר. אז איזו בדיקה מבדיקות אלה עדיפה, מה תוכן הבדיקות ולמי הן מומלצות?

הריון ובדיקות מקדימות

הריון הוא מצב לא פשוט. לא לגוף האישה ההריונית שמספקת לעובר דם, חומרים חיוניים חשובים לבנייתו, אנרגיה והמון דברים נוספים שמתישים את גופה, ולא לעובר עצמו שגדל. לעיתים יש חשד לבעיה התפתחותית כלשהי של העובר – לעיתים פשוט רוצים לוודא שהכל אכן תקין – ולכן עורכים בדיקות שונות לזיהוי של מחלות או מומים אפשריים. הבדיקות השונות יכולות להיות סריקות אולטרסאונד – לזיהוי של פגמים בהתפתחות גפיים או ראש, לשמיעה של תפקוד הלב ופעילותו. בדיקות נוספות הן כאלה הבודקות יותר את האדם, איך גופה עומד בהריון ואם ישנה בעיה שמשפיעה עליה, וכמובן שישנן כמה בדיקות פולשניות יותר שמטרתן לבדוק את העובר באמצעות דגימות של רקמות שונות, של השליה או אפילו מי השפיר בהם גדל.

בדיקת סיסי שליה

  • מה זה סיסי שליה?

מה זה בכלל סיסי שליה? סיסי שליה זה יחידות שמהן מורכבת השליה – איבר ספוגי בתוך הרחם שאחראי על הזנה והעברת חמצן מהאם אל העובר, תוך פינוי של חומרי פסולת הנפלטים מהעובר עצמו. סיסי השליה מורכבים מאותם תאים שמהם מורכב העובר – תאים החולקים DNA זהה לעובר – כך שדגימת תאים אלה שווה לדגימת העובר, רק מבלי לפגוע בו.

  • מה היא בודקת?

נתחיל מהבסיס – הבדיקה משתמשת בתאים שנלקחו על מנת לבדוק את הכרומוזומים של העובר, ויכולה למצוא חוסרים או תוספים במספר הכרומוזומים או בכרומוזום ספציפי. באמצעות כך ניתן לאבחן מחלות הקשורות לבעיה בכרומוזומים – מחלות כמו תסמונת דאון. במקרים מסוימים ניתן גם להשתמש בבדיקה זו לאבחון מחלה גנטית אפשרית.

  • מה הסיכונים?

שיעורי ההפלה בעקבות הליך זה נעים בין אחוז ל2, שיעורי הפלה גבוהים. בעקבות כך ישנה חשיבות מכרעת לביצוע הבדיקה על ידי רופא מוסמך. מלבד זאת, בבדיקות עבר נצפו מקרים של מומים בעוברים בעקבות הבדיקות – אך הסיכוי למקרה זה ירד בעקבות שינוי מועד הבדיקה.

  • איך נערכת הבדיקה?

ניתן לבצע את הבדיקה בשתי דרכים – דרך הנרתיק או דרך דיקור בטני. בבדיקה הראשונה מוחדר מוליך דרך הנרתיק עד לשליה – תוך צפייה במוליך דרך סריקה – ובאמצעות קתטר נשאבת דגימה מהרקמה. הבדיקה האחרת היא דגימת השלייה באמצעות מחט המוחדרת אל בטן ההריונית, גם תוך צפייה בהליך באמצעות אולטרסאונד.

  • יתרונות וחסרונות כלליים

היתרון המשמעותי של בדיקת סיסי שליה הוא שניתן לקיים אותה בשלב מוקדם של ההריון, כך שאם יש לעובר מום או מחלה גנטית ניתן להחליט על הפסקת הריון. החסרונות של בדיקת סיסי שליה הם שהסיכויים להפלה בעקבות הבדיקה גבוהים משמעותית מהסיכויים לאחר בדיקת מי שפיר, למשל, ומעבר לכך לא תמיד הבדיקה מסוגלת לספק תוצאות חד משמעיות – ואז נדרשת בדיקה נוספת.

דיקור מי שפיר

  • מה זה מי שפיר?

מי שפיר זה הנוזל בו גדל ומתפתח העובר. הוא שומר על העובר מפני מכות שונות ומכיל תאי עור, תאים ממערכת הנשימה והעיכול – הכל של העובר – כך שהם נושאים בתוכם את הDNA של העובר עצמו.

  • מה היא בודקת?

בדיקת מי שפיר בודקת דברים שונים ומותאמת לחששות ספציפיים או כבדיקה כללית. ניתן לבדוק את רמת החלבון העוברי בנוזל מי השפיר – רמה גבוהה מדי, למשל, יכולה להעיד על מום התפתחותי כלשהו, בדרך כלל נוירולוגי. מעבר לכך, ניתן לבדוק אחרי גידול תאים של העובר שהוצאו מדגימת מי השפיר את מבנה הכרומוזומים – כך שאפשרי לזהות מחלות שונות הקשורות בהם לפני היוולדות העובר. ניתן גם לזהות מחלות תורשתיות במידה ויש חשד לאחת. מעבר לזה, ניתן לקיים את הבדיקה הזו גם בשלב מתקדם של ההריון לקראת לידה מוקדמת – הבדיקה יכולה להעיד על מצב התפתחות הריאות של העובר.

  • מה הסיכונים?

עד 0.25 אחוזים (רבע אחוז) מהנשים עוברות הפלה בעקבות בדיקת מי שפיר, ובמקרים נדירים זיהום שנגרם בעקבות הבדיקה יכול להוביל גם לאובדן רחם ואפילו למוות של האם. 

  • איך נערכת הבדיקה?

על מנת למזער נזקים וטעויות לאורך כל הבדיקה הרופא משתמש באולטרסאונד. בבדיקה מחדירים מחט דרך צד הבטן אל שק השפיר ושואבים מי שפיר לדגימה. תוצאות בדיקה לרוב יתקבלו לאחר כשלושה שבועות, כאשר מקומות מסוימים יספקו תוצאות גם תוך שבוע עד 10 ימים.

  • יתרונות וחסרונות כלליים

ישנם כמה יתרונות לבדיקת מי שפיר, העיקריים בהם זה הסיכויים הנמוכים יחסית להפלה בעקבות הבדיקה, וזה שהכאבים שמופיעים בדרך כלל לאחר הבדיקה קלים וניתן להקל עליהם באמצעות כדור אקמול פשוט. החיסרון המשמעותי של הבדיקה הוא שלא ניתן לבצע אותה לפני השבוע ה16 מחשש לפגיעה בהריון, דבר שמקשה משמעותית על סיום הריון במקרים מסוימים.

לסיכום…

הבחירה באיזו בדיקה עדיפה תלויה בספציפיות של כל מקרה. אם יש חשד למחלות גנטיות ספציפיות וסיכון ממשי למחלה שתדרוש הפסקת הריון, לרוב תהיה עדיפה בדיקת סיסי שליה, שכן זו תאפשר זאת. מעבר לזה, שאר הדרישות המון פעמים יתאימו גם לבדיקת מי שפיר תוך שמירה על סיכון נמוך יותר להפלה.

מה היה לנו עד כה:
שתפו את המאמר!
שיתוף ב facebook
שתפו עם פייסבוק!
שיתוף ב twitter
שתפו עם טוויטר!
שיתוף ב whatsapp
שתפו עם ווצאפ!