היסטרוסקופיה ניתוחית

היסטרוסקופיה ניתוחית היא פרוצדורה רפואית שבמהלכה מסתכלים לתוך חלל הרחם ומבצעים מגוון של פעילויות כירורגיות. במהלך פרוצדורה זו ניתן לטפל בממצאים חריגים שאובחנו קודם במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית . את הפרוצדורה הזו מבצעים  לרוב במהלך המחצית הראשונה של המחזור החודשי, בין הפסקת הדימום לביוץ. בפרק זמן זה ישנה ראות טובה יחסית דרך הסיב האופטי שאותו מחדירים כיוון שרירית הרחם דקה במיוחד. ובכך מודגמים בבירור הממצאים הפתולוגים – פוליפים, שרירנים, שאריות הריון וכו'…

פעולה זו פולשנית יותר מההיסטרוסקופיה האבחנתית שכן מתבצעת פעילות כירורגית ניתוחית כמו הרחקת פוליפ, כריתת שרירן וכדומה- הכל תחת הסתכלות המנתח בכל רגע, דבר המפחית משמעותית סיבוכים פוטנציאלים.


מתי צריך לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית?

  • היסטרוסקופיה ניתוחית מיועדת לטיפול בשלל בעיות שיכולות להיתכן ברחם אישה כמו למשל הימצאות שרירנים, פוליפים שגשוג יתר של רירית הרחם, או בחשד לסרטן רירית הרחם. במקרים בהם אובחן פוליפ, שארית הריון, מחיצה רחמית או שרירן. ההיסטרוסקופיה הניתוחית היא הפעולה הטובה ביותר והבטוחה ביותר להסרתם.
  • ההיסטרוסקופיה הניתוחית מתבקשת כשיש צורך לטפל בממצאים רחמיים שיכולים להוביל לבעיות פוריות או לגרום להפלה. למשל, הידבקויות תוך רחמיות שבאות לידי ביטוי בדרך כלל בדימום וסתי מועט או במקרים חמורים באל וסת.
  • כשבבדיקת אולטראסאונד או בהיסטרוסקופיה האבחנתית מגלים ממצאים חשודים כמו למשל שאריות אחרי הפלה או אחרי לידה, חייבים להסיר אותם באמצעות ההיסטרוסקופיה הניתוחית.

האם צריך לעבור בדיקות מקדימות לפני ביצוע הפרוצדורה?

הפרוצדורה מוגדרת כפולשנית זעירה ומתבצעת לרוב במהלך אשפוז יום. בשל מורכבותה הפעולה נעשית בהרדמה כללית ולאחר הרחבת צוואר הרחם בדומה להיסטרוסקופיה האבחנתית מחדירים צינורית עבה יותר במקרה זה בכדי להתבונן ולבצע פעולות כירורגיות בחלל הרחם בעזרת מחט חשמלית מספריים וכלים כירורגים אחרים בהתאם לצורך הניתוח.
בשל כך, יש צורך להגיע לפרוצדורה אחרי צום של 6 שעות ולבצע לפניה ספירת דם. במידה ומדובר על מטופלת מעל גיל 40 או מטופלת עם היסטוריה רפואית מחשידה לבעיות לב או בעיות נוספות, היא צריכה לעבור בדיקת אק"ג לפני שתיגש לפרוצדורה. בכל מצב חשוב לעדכן את הרופא על כל ההיסטוריה הרפואית במלואה לשם שקילת ביצוע צילום חזה טרום ניתוח כמקובל בכל ניתוח בהרדמה.


כיצד מתבצעת היסטרוסקופיה ניתוחית?

אחרי חיטוי נרחב של הנרתיק כדי למנוע זיהום אפשרי, יש צורך להרחיב את צוואר הרחם על מנת שניתן יהיה להחדיר את המכשור לחלל הרחם. הצינורית שמוחדרת – היסטרוסקופ, אמנם לא גדולה במיוחד אך יותר גדולה מאשר הצינורית שמוחדרת במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית. בזמן החדרת ההיסטרוסקופ התמונה משודרת למסך פלזמה מול הרופא, דרך הסיב אופטי מוזרמת תמיסה פיזיולוגית (מים סטריליים) שמרחיקה את דפנות הרחם (כמו ניפוח בלון) להתבוננות מיטבית.

ניתן כאמור להחדיר דרך ההיסטרוסקופ  מספריים או אלקטרודה חשמלית שיכולה לצרוב ולחתוך. וכך ניתן לכרות ולהרחיק ממצאים פתולוגים או רקמות ולהוציאם אל מחוץ לחלל הרחם.


האם ייתכנו סיבוכים במהלך הפרוצדורה והאם היא כואבת?

סיבוכים בהיסטרוסקופיה ניתוחית נדירים אך קיימים כמו בכל פרוצדורה כירורגית.
הפעולה נחשבת לבטוחה מכוון שהרופא עובד תוך הסתכלות מתמשכת בזמן אמת בחלל הרחם הסיבוכים הפוטנציאלים כוללים בין הייתר-  ניקוב הרחם, דימום או זיהום , יצירת הידבקויות לאחר הפעולה כתוצאה מהידבקות דפנות הרחם אחת לשניה
ברוב המקרים ובידיים מנוסות הפרוצדורה עוברת בהצלחה ובלי כל סיבוך.


היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה בשיטת SEE AND TREAT

עם התפתחות הטכנולוגיה והופעת מכשור ממוזער של הציוד האופטי והיסטרוסקופים (צינוריות עם מצלמה בקצה) חדישים המאפשרים מעבר בתעלת צוואר הרחם ללא הרחבתו וללא הפקת כאב ניתן כיום לשלב בין פרוצדורת היסטרוסקופיה אבחנתית וניתוחית באותו מפגש. כך שלמעשה בזמן האבחנה שמתבצעת ממילא ללא הרדמה, ניתן כיום להחדיר ציוד כירורגי מזערי כגון מספריים, תופסנים ואלקטרודה חשמלית לחלל הרחם, דבר שמאפשר ביצוע פעולה כירורגית פולשנית זעירה במיומנות קפדנית לכריתת פוליפים, שרירנים, הפרדת הידבקויות, הסרת מחיצה וניקוי שאריות הריון.

וכל זאת בפרוצדורה אחת ללא כאבים וללא הרדמה כלל.
ד"ר בן שטרית רכש את מיומנותו בביצוע הפעולה בחו"ל וביצע עד כה מאות מקרים של היסטרוסקופיות בשיטה זו בארץ.

יתרונות השיטה:

  • אין צורך בשני מפגשים – חיסכון בזמן וטרטור המטופלת , ההליך מתבצע בפגישה אחת בה מתבצעת היסטרוסקופיה אבחנתית וטיפולית ניתוחית בשיטת SEE AND TREAT  בו בזמן האבחנה והחלטה האם הבעיה שאובחנה מתאימה לפרוצדורה. כך שבסיום הפעולה הפוליפ נכרת השרירן מוסר או שמופרדים שאריות ההריון מדופן הרחם.
  • אין צורך בהרדמה – לא דרוש צום,
  • אין צורך בדיקות מעבדה שדורשות דקירות מיותרות לספירת דם וכו',
  • אין צורך ב א.ק.ג או צילום חזה כמקובל ליפני הרדמה.
  • אין תקופת התאוששות בבי"ח ואיבוד ימי עבודה.
מה היה לנו עד כה:
שתפו את המאמר!
שיתוף ב facebook
שתפו עם פייסבוק!
שיתוף ב twitter
שתפו עם טוויטר!
שיתוף ב whatsapp
שתפו עם ווצאפ!