הפלה טבעית

הפלה טבעית הנקראת גם בשמות עצמונית או ספונטנית הינה אירוע מצער מאוד אך גם שכיח כאשר 15 אחוז מכלל ההריונות בשבועות 4 – 20 נקלעים להפלה טבעית. מדוע הפלות טבעיות מתרחשות והאם אפשר להתכונן לכך? איך מגלים את ההפלה? ומה עושים לאחר מכן?

גילוי ההפלה ושכיחותה בחברה

כאמור כ 15% מכלל ההריונות בשבועות 4 – 20 מסתיימים בהפלה, אך הנתון המדויק יותר הוא קרוב ל 50% מההריונות שיסתיימו בהפלה – הסיבה לפער בין הנתונים היא כמות ההפלות שאנחנו מודעים אליהם מול כמות ההפלות שלא נדע בכלל שהתקיימו. רוב ההפלות מתרחשות בשבועיים שלאחר הביוץ משמע אין עוד איחור משמעותי בווסת ולכן ברוב המקרים האישה לא תגלה על ההיריון שלה עדיין.

סיבות להפלות

אירוע ההפלה יכול לגרום לבני הזוג לחוש עוגמת נפש ולחפש את הסיבה והפתרון להפלה בשינויים בחיים היומיומיים, אך לפעולות יומיומיים שלנו כמו מאמץ גופני, תזונה, חשיפה לקרינה או קיום יחסי מין אין השפעה מהותית על הצלחת הריון או הפלה. לסיבות להפלה טבעית יש מספר גורמים:

  • הגורם הגנטי – כ70% מההפלות בשליש הראשון של ההיריון יתרחשו עקב הפרעה בכרומוזום, 3% עד 8% מהזוגות שחווים הפלות חוזרות ובדקו קאריוטיפ מוצאים בעיה בכרומוזומים כמו חלוקה מאוזנת אך לא שווה של החומר הגנטי בין זוגות הכרומוזומים. הגורם הגנטי שמתבטא על ידי כרומוזומים עלול להות בעיה אך אינו הבעיה הגנטית העיקרית.
  • הגורם האנטומי – במבנה הרחם עלולות להיות הפרעות עבור ההשתרשות העובר והתפתחות השיליה והעובר בחלל הרחם. אצל 15% מנשים שחוות הפלות ניתן למצוא בעיה במבנה הרחם כמו – פגמים מלידה במבנה החלל, שרירנים בדופן הרחם, מחיצה ברחם או הידבקויות.
  • איך מאבחנים את הגורם האנטומי – האבחון יתבצע בשלב הראשון באמצעות בדיקת אולטראסאונד והחדרת נוזל לחלל הרחם אומנם צילום הרחם הוא מוגבל ביכולת שלו להדגים את חלל הרחם באופו מדויק. לעומת זאת היסטרוסקופיה (החדרה של טלסקופ דק לצוואר הרחם) מאפשרת אבחון מדויק והיא תהיה גם שיטת הטיפול היעילה ביותר לתיקון הבעיות שעלולות להתגלות.
  • הגורם ההורמונלי – נשים עלולות ללקות בהפרעות הורמונליות קלות ללא תסמינים – אלו לא יגרמו להפלות חוזרות. עם זאת השכיחות הבלתי מובטלת של הפרעות בבלוטת התריס והפרשת יתר של הורמון החלב אצל נשים מומלץ לבצע בדיקת דם על מנת לשלול גורם זה.
  • הגורם הזיהומי – גורמים מזהמים אחראיים על מחלות רבות בעיקר חיידקים כמו כלמידיה ומיקפלזמה. אלו נמצאו בשכיחות גבוהה אצל נשים שחוו הפלות חוזרות אך עדיין לא נרשמו הוכחות משכנעות כי טיפול אנטיביוטי נגד חיידקים אלו משמעותי במניעת הפלות.
  • הפרעות בקרישה – הפרעות בקרישה הן אחד הגורמים להפלות חוזרות ולכן לנשים שמבקשות לבדוק את הסיבות להפלות חוזרות מומלץ לבצע בדיקת דם להפרעות קרישה שנקראת טרומבופיליה, במקרה של אבחון בהפרעה בקרישיות הדם ניתן לטפל באמצעות תרופות נוגדות קרישה (מדללי דם) כמו קלקסאן או פראגמין.

גורמים חיסוניים – מערכת החיסון עלולה להגיב בצורה לא תקינה למצב החדש שהגוף נכנס אליו – הריון. התגובה תייצר נוגדנים ברקמות הגוף ותגרום בכך לפגיעה בהתפתחות ההיריון תוך פגיעה בתפקוד השיליה. את הנוגדנים ניתן למצוא בבדיקת דם ולטפלם באמצעות תרופות כמו אספירין ותרופות נוגדות קרישה.

כיצד מאבחנים הפלה

רוב הנשים מגיעות לרופא לאבחון ההפלה משל דימום מאסיבי, רוב ההפלות הטבעיות מתרחשות ב12 השבועות הראשונים של ההריון וכאמור הפלות רבות אינן ידועות כלל כיוון שמתרחשות כשבועיים לאחר הביוץ ומתבטאות כמו דימום של ווסת כך שהאישה לאו דווקא תגלה על ההריון שלה. פעמים רבות הדימום מלווה בהתכווציות וכאב בבטן התחתונה. אם נפלטה רקמה מהרחם חשוב לאסוף אותה לתוך שקית או כלי נקיים ולהביא אותה לבדיקה הרופא.

מה הקשר בין גיל האישה לסיכון להפלה

קיים קשר ישיר בין שיעור ההפלות לגיל האישה – השכיחות להפלה בקרב בחורות בשנות ה20 הינה 12% בעוד שהשכיחות אצל נשים בגילאי ה40 תעלה ל26% ואם תיבדק נוכחות הריון משלב מוקדם לאחר הביוץ יתגלה כי שיעור ההפלות בגיל 40 יגיע ל75% סיכון.

כיצד מטפלים בהפלה טבעית

במקרים של חשד להפלה הרופא יבצע בדיקת אולטרסאונד לחפש אחר חלל רחם ריק שאינו מכיל חומר הריוני – אם יימצא כך האישה תאובחן שחוותה "הפלה שלמה" ולא תצטרך לעבור טיפול נוסף. לעומת זאת אם החל דימום ונפלטה רקמה הריונית אך הרחם עדיין מכיל שאריות של חומר הריוני ההפלה תאובחן כבלתי שלמה ובמקרה זה קיימות מספר אפשרויות טיפול:

  • הריון צעיר – שהעובר יהיה קטן מעשרה שבועות הריון ניתן לבחור בגישה השמרנית ולאפשר לרחם לכווץ ולפלוט את תוכנו, במצב זה יש לבצע מעקב קפדני על התרוקנות הרחם באופן מלא. אפשרות נוספת לזירוז ההתרוקנות היא בנטילת תרופות שגורמות לכיווץ הרחם. והאפשרות השלישית הנפוצה ביותר בישראל היא הפניה לטיפול גרידה – ריקון ניתוחי של הרחם בהרדמה כללית.
  • הפלה בשבועות 14 – 20 – במקרים אלו מחויב לבצע הרחבה של צוואר הרחם וריקון ניתוחי שלו, לפעמים בעזרת הזרקת חומר מכווץ למי השפיר מה שיכול לדמות לידה מוקדמת ולסייע בריקון.

לסיכום,
הפלה טבעית היא אירוע מצער אך חשוב שזוג שחווה אותו לא ירגיש לבד ומשונה, זו סיטואציה שזוגות ונשים רבות חוו אם ביודעין או ללא. לאחר הפלה טבעית אחת אין צורך לרוץ לבצע את כל הבדיקות אלא מומלץ לעשות זאת רק לאחר 2 עד 3 הפלות.

מה היה לנו עד כה:
שתפו את המאמר!
שיתוף ב facebook
שתפו עם פייסבוק!
שיתוף ב twitter
שתפו עם טוויטר!
שיתוף ב whatsapp
שתפו עם ווצאפ!