הרפואה בכלל ורפואת נשים בפרט נשענות על פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים אשר מטרתם ליצור ולספק לרופא ולמטופלת תמונת מצב עדכנית ואמתית לרבות גישה לביצוע טיפולים ניתוחיים ואחרים באופן נקודתי.
היסטוריה: בעבר צילום רחם וצילומי אולטרסאונד היוו את קדמת הטכנולוגיה ואפשרו לרופאים גניקולוגיים תשקיף אמתי, לרבות מעבר של חומרים ניגודיים דרך החצוצרות, מה שאפשר הבנה של המבנה הפיזיולוגי וזיהוי מעצורים ו/או כשלים במעבר ובמערכת. הצילומים האלה עדיין מספקים מענה ונמצאים בשימוש בעולם רפואת הנשים, אולם עומדים לצד אפשרויות מתקדמות נוספות, בניהן היסטרוסקופיה אבחנתית והיסטרוסקופיה ניתוחית.
חדשנות טכנולוגית ויתרונות בתחום האבחנתי והניתוחי
בדיקת היסטרוסקופיה נתפסת כיום כדרך החדשנית והמדויקת ביותר לבצוע בדיקות אבחון לחלל הרחם, וזאת בשל יתרונותיה הרבים. בדיקה זו מספקת תוצאה מלאה ומדויקת בזמן אמת, אינה מצריכה שימוש בחומרי ניגוד ומעבר יקרים ובעלי השפעות שונות על הגוף, ואינה דורשת הכנה מוקדמת או זמן החלמה.
ההבדל בין בדיקת היסטרוסקופיה לצילום רחם
בעוד שצילום רחם מהווה בדיקת הדמיה תחת שיקוף רדיולוגי המסוגלת בעיקרה לאתר בעיות של מעבר דרכי החצוצרות, בדיקת היסטרוסקופיה היא בדיקה אבחונית מדויקת המתבצעת באמצעות החדרת סיב אופטי המספק תשקיף מלא אל חלל הרחם. חשוב לדעת כי אין בדיקה אחת מבטלת את הצורך בשנייה ובמקרים של קושי מהותי בפריון מרבית הרופאים ימליצו על קיום שתי הבדיקות, המשלימות זו את זו.
היסטרוסקופיה אבחנתית – מתי נדרשת הבדיקה ואילו ליקויים ביכולתה לאתר:
- צמיחה מיותרת של רקמות רירית ברחם היוצרת פוליפים.
- גידולים בדופן שריר הרחם
- מחיצות החוצות את חלל הרחם
- דלקות וזיהומים
- צלקות הנובעות מהריונות קודמים
- חסימות בחצוצרות
- מבנה רחם מגביל קליטת זרע והליך פריון
- גידולים ממאירים
- שאריות הריון
כל אלו ומי מהם עשויים להוות מגבלה בתהליך כניסה להיריון או לחילופין לשבש את אורח החיים של האישה באמצעות יצירת מכאובים ודימומים. בניגוד לבדיקות הדמיה אחרות בדיקת היסטרוסקופיה מאפשרת תמונה מלאה בזמן אמת של הקושי ו/או הגורם המפריע ולעתים גם את הטיפול בו.
היסטרוסקופיה ניתוחית בעוד שבעבר הרחוק בעיות ברחם ובעיקר גידולים שונים טופלו על ידי כריתת הרחם, הרפואה המתקדמת היום מאפשרת טיפול נקודתי בקושי ובתחלואה, מבלי לפגוע באישה, באורח חייה או ביכולת הפריון העתידית שלה.
בין הטיפולים המידיים הניתנים לביצוע באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית:
- כריתה או סילוק של רירית הרחם
- כריתת שרירן תת רירי
- כריתת מחיצה תוך רחמית
- כריתת פוליפים
- ניקוי הרחם מהידבקויות, דלקות ורעלים
- פתיחת סתימה/ קשר בחצוצרה
- שטיפה וניקוי חלל הרחם
- הוצאת התקן תוך רחמי
- התקנת התקן קבוע כאמצעי מניע
- נטילת דגימות מתוך רירית הרחם במטרה לאבחן מחלות וגידולים ממאירים
האם נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה או לטיפול?
בין אם מדובר בהיסטרוסקופיה אבחנתית ובין אם בהיסטרוסקופיה ניתוחית, אין מדובר בהליך המצריך הכנה מראש. ההליך אינו מתבצע בהרדמה ועל כן גם אינו מחייב צום, הפעולה אינה כואבת ומתאימה לנשים טרם לידה או אחרי לידה. מומלץ שלא לבצע אותה בדיקה בימות הווסת החודשית.
האם קיימות תופעות לוואי להליך?
הבדיקה אינה כוללת תופעות לוואי, אין מניעה מהתנהלות שוטפת מלאה לרבות קיום יחסי מין לאחריה ולרוב לא יופיעו דימומים או מכאובים בעקבות הבדיקה. כאשר מדובר בבדיקה המשלבת גם הליך ניתוחי ייתכן דימום קל, צורך במנוחה או מכאובים הדומים למכאובי הווסת החודשית, בהתאם לסוג הטיפול, כאשר ההנחיות להתנהלות ולמנוחה במידה ונדרשת יסופקו על ידי הרופא הגניקולוג המבצע את ההליך.