התקן תוך רחמי הוא אלמנט זעיר המוחדר לתוך חלל הרחם במטרה למנוע הריון. התקן זה נחשב לאמצעי מניעה יעיל, הפיך, הפועל למשך זמן ארוך ולכן, מדובר באחת השיטות הטובות ביותר למניעת הריון. ישנם שני סוגים עיקריים של התקנים תוך רחמיים: התקן נחושת והתקן הורמונלי. התקנים אלה יכולים לשהות ברחם לתקופה שנעה בין 5 ל- 10 שנים.
כיצד מוכנס התקן תוך רחמי?
השלב הראשון הוא שלב השאלות, הרופא המטפל ישאל את המטופלת מספר שאלות הקשורות בהיסטוריה הרפואית שלה. לאחר מכן, יבצע הרופא בדיקה וגינלית במטרה להבין מהו גודלו של הרחם אליו יוכנס ההתקן התוך רחמי. במקרים מסוימים, ימליץ הרופא על תרופה שתעזור בפתיחת צוואר הרחם, בטרם יוכנס ההתקן התוך רחמי, וזאת במטרה למנוע אי נעימות תוך ביצוע הפעולה. על מנת להחדיר את ההתקן לרחם, יכניס הרופא ספקולום (מפשק), לתוך הנרתיק במטרה לרווח את כניסת ההתקן. לסיום, ייעזר הרופא בציוד מיוחד בכדי לבצע את החדרת ההתקן לרחם, דרך פתח צוואר הרחם.
תהליך החדרת ההתקן לרחם נמשך בין 15 ל- 20 דקות בסך הכל, והוא אפשרי לביצוע בכל שלב במהלך המחזור החודשי. ידוע שנשים, על פי רוב, חשות מעט התכווצויות במהלך ביצוע הכנסת ההתקן התוך רחמי. במקרים יוצאי דופן יהיה מדובר בכאב של ממש ואפילו כאב קשה אולם, מדובר בכאב קצר שלאחר דקה או שתיים, נעלם לחלוטין. חלק מהרופאים המבצעים הכנסה של התקן תוך רחמי, ממליצים למטופלות לקחת משככי כאבים בטרם ביצוע הפעולה, וזאת במטרה למנוע מראש את ההתכווצויות הלא נעימות או, שהם מחליטים להזריק אלחוש לאזור צוואר הרחם, דבר שהופך ברוב המקרים את הפעולה, לכמעט נטולת כאבים לחלוטין.
תופעות לוואי מוכרות
לצערנו, כל תהליך כירורגי או תהליך בו מוחדר עצם זר לגופנו עשוי לכלול הופעה של תופעות לוואי. ישנן כמובן נשים שעוברות את כל התהליך ללא כל תופעת לוואי שהיא אולם, ישנן נשים שחוות תופעות לוואי לאחר הליך החדרת ההתקן התוך רחמי כגון: התכווצויות במקומות שונים של חלל הבטן, כאבי גב חזקים ודימום הדומה לדימום בזמן הווסת. תופעות הלוואי, על פי רוב, חולפות לאחר 3 עד 6 חודשים לאחר החדרת ההתקן. חשוב לציין, התקן רחמי הורמונלי, דווקא הופך את תקופת הווסת לקלה יותר, עם פחות כאבים והתכווצויות, ובמקרים נדירים, ישנן נשים המפסיקות לקבל ווסת לחלוטין. במקביל יש לומר, התקן רחמי מנחושת, עלול להגביר את כאבי הווסת וההתכווצויות אולם, לא לתקופה ארוכה. במצב בו ההתקן התוך רחמי מייצר תופעות לוואי כאלה ואחרות, יש לפנות לרופא המטפל כדי לבדוק זאת.
דבר חשוב נוסף שכדאי לציין, אמנם לא מדובר בתופעת לוואי אבל כן מדובר בדבר שאינו רגיל. לאחר ביצוע הכנסת ההתקן התוך רחמי, חוט שאורכו כ- 1 עד 2 סנטימטרים, יבצבץ מתוך צוואר הרחם לתוך הנרתיק. הסיבה שחוט זה קיים היא, הסרה קלה של ההתקן על ידי הרופא המטפל. את החוטים הקצרים הללו ניתן להרגיש בעת החדרת אצבעות לתוך הנרתיק אולם, אסור לבצע משיכה שלהם בשום אופן מכיוון שדבר זה עלול לגרום לכך שההתקן יזוז ממקומו או ממש יישלף החוצה.
בואו נסקור לרגע את מכלול תופעות הלוואי שהחדרת התקן תוך רחמי הורמונלי עלולות לייצר:
- כאבי ראש.
- אקנה.
- דימום לא סדיר (לא בזמן הווסת).
- רגישות בשדיים.
- שינויים תכופים במצב הרוח.
- התכווצויות שונות.
- כאבים באזור האגן.
עתה נסקור את מכלול תופעות הלוואי העלולות להיווצר לאחר החדרת התקן תוך רחמי מנחושת:
- דימום לא סדיר בין ווסת לווסת.
- התכווצויות שונות.
- הגברת כאבי המחזור.
- דימום ווסתי כבד מאוד.
הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה
אמנם, על פי רוב, לא תהיינה לנשים שום בעיות עקב הכנסת ההתקן התוך רחמי אולם, במקרים מסוימים יכולות לבוא לידי ביטוי תופעות לא נעימות כלשהן ולכן, חשוב להיות קשובות לגוף לאחר הכנסת ההתקן. במידה ואתן מזהות את אחת התופעות הבאות, עליכן לפנות מידית לרופא המטפל:
- במידה ותחתית הפלסטיק הקשיחה, הנמצאת בהתקן, בולטת מצוואר הרחם וניתנת למגע.
- במידה וביצעתן בדיקת הריון והיא יצאה חיובית.
- חוטי ההתקן מרגישים לכן ארוכים או קצרים מדי לאחר זמן מה.
- הרגשת התכווצויות קשות או כאבי בטן לא נעימים באזור הבטן התחתונה.
- במידה וקיים דימום כבד מאוד ושונה מהרגיל היוצא מהנרתיק.
- במידה וקיימים דימומים או כאבים בזמן קיום יחסי מין.
- במידה ומופיע חום לא מוסבר, צמרמורות ואף, קושי נשימתי.
- במידה ומורגשות הפרשות נרתיקיות שאינן דומות למקובל.
היתרונות של ההתקן התוך רחמי
התקנים תוך רחמיים מהווים אמצעי מניעה טוב, יעיל ולטווח זמן ארוך. ניתן להשתמש בהם בכל גיל עד ההגעה לגיל המעבר לרבות, בקרב נערות צעירות בגיל ההתבגרות. ההתקן התוך רחמי מונע את השימוש באמצעי מניעה אחרים המפריעים לקיום יחסי המין. בנוסף, הוא אינו קשור בשום צורה לבן הזוג והוא יכול להימצא ברחם זמן ממושך ביותר, בין 5 ל- 10 שנים. זאת ועוד, ההתקן התוך רחמי ניתן להסרה בכל זמן נתון, ללא פגיעה בפוריות של המשתמשת והוא אינו מייצר תופעות לוואי מסוכנות, כמו שמייצרות שיטות אחרות למניעת הריון הכוללות שימוש באסטרוגן.
נשים להן אסור להחדיר התקן תוך רחמי
ישנן נשים עליהן חל איסור בשימוש בהתקן תוך רחמי מסיבות שונות ובניהן: מחלת סרטן השד, מחלת סרטן צוואר הרחם או הרחם, מחלות כבד ועוד.