טיפולי הזרעות

תהליך הכניסה להיריון יכול להיות שונה מאוד בין זוג לזוג ובין אישה לאישה. בעוד שבחלק (יחסית קטן) מהמקרים נכנסים להיריון במהירות, בניסיון ראשון או אפילו בלי כוונה, ישנם מקרים אחרים בהם מנסים לאורך תקופה ארוכה ללא הצלחה. במצבים אלה ישנם לא מעט טיפולים שמסייעים בכניסה להיריון. אחד הטיפולים השכיחים והיעילים ביותר הוא ה-IUI, הידוע גם בעברית בשם טיפול הזרעה. מהם הטיפולים האלה, למי הם מיועדים וכיצד הם מתבצעים? נבין כאן.

לא תמיד קל להיכנס להיריון

למרות שלפעמים זה נראה כאילו עבור אחרים מדובר בתהליך קל ופשוט, כניסה להיריון היא לא תמיד דבר קל כל כך. למעשה, הסטטיסטיקה אומרת שזוג שמקיים יחסי מין בלתי מוגנים במטרה להיכנס להיריון הוא בעל סיכוי של כ-25% להיכנס להיריון בכל חודש – כלומר, בכל חודש לגופו הסיכוי שלא להיכנס להיריון גבוה מהסיכוי להצליח. הדבר נכון במיוחד לאור העובדה הפשוטה, שחלק מהאוכלוסייה נתקל בקשיים אובייקטיביים ורפואיים בדרך להיריון, בין אם הקשיים האלה נובעים מסיבות גבריות, נקביות, משולבות או אפילו בלתי מוסברות. במצבים אלה יש צורך במענה טיפולי שמסייע בכניסה להיריון, ואחת השיטות המתקדמות והיעילות בתחום זה כיום היא טיפול בשם IUI – Intrauterine Insemination, או בעברית – הזרעה תוך-רחמית.

באילו מצבים יש צורך בטיפולי הזרעות?

כפי שהתחלנו להסביר, המצבים שבעקבותיהם יש צורך בטיפולי הזרעות הם מצבים מגוונים יחסית, ולמעשה במרבית הזוגות שמתקשים להיכנס להיריון יש ככל הנראה יותר מגורם אחד שמקשה או מונע את ההיריון. עם זאת, הדוגמה הפשוטה ביותר לצורך בטיפולי הזרעה היא בכלל לא תוצאה של בעיה אלא של מצב אובייקטיבי – כאשר אישה רוצה להביא ילד דרך תרומת זרע, הדרך המקובלת לקבל את התרומה ולנסות להיכנס להיריון היא באמצעות הזרעה.

עוד דוגמה שבה נבחר במקרים רבים לבצע טיפולי הזרעות היא כאשר ישנה בעיה בפוריות הגבר. במצב כזה, של תנועתיות, צורה או כמות ירודה של תאי זרע, יתבצע תהליך מעבדתי שמטרתו לבודד את תאי הזרע האיכותיים מתוך נוזל הזרע של הגבר (שמגיע בשאיבה כירורגית או דרך הגבר עצמו אם הוא מסוגל לכך). לאחר התהליך המעבדתי תתבצע הזרעה, ובהנחה שמצבה הפוריותי של האישה הוא תקין – הסיכוי להיכנס להיריון כך דומה לסיכוי בקיום יחסי מין בלתי מוגנים.

המצב הנוסף בו טיפולי הזרעה מוכיחים עצמם כיעילים הוא מצב של בעיה מכאנית במערכת הרבייה של האישה. במצבים אלה, הפרופיל ההורמונלי של האישה יכול להיות תקין לגמרי, אך הכניסה הטבעית להיריון תהיה קשה עד בלתי אפשרי בשל חסימות שונות שמתפתחות ברחם, בצוואר הרחם או בחצוצרות. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא מחלת האנדומטריוזיס – בה יש גדילה לא בריאה של תאי דופן הרחם שיכולה להתפתח למניעה של כניסה טבעית להיריון. הזרעה ישירה לתוך הרחם בהחלט יכולה לסייע בכניסה להיריון במצבים אלה.

כיצד מתבצע הטיפול?

טיפולי IUI מתבצעים במרפאה, כשמועד הטיפול נקבע בצורה מדויקת בהתאם למועד הביוץ של האישה. במרבית המקרים, לפני ההזרעה תתקיים שגרה טיפולית בה האישה תקבל טיפול הורמונלי בכדי להבטיח את היעילות המקסימלית של ההזרעה. ההזרעה עצמה מתבצעת באמצעות מבחנה עם נוזל הזרע, שמוזרק ישירות לתוך הרחם באמצעות צינורית ייעודית. הטיפול מתבצע ללא הרדמה ובתנאי מעבדה, ובמרבית המקרים אורכו מספר מצומצם של דקות. לאחר הטיפול, אחוז מסוים של מטופלות מדווח על תחושה של התכווצויות באזור הרחם הדומות לכאבי מחזור, אך זוהי תופעה חולפת.

מבחינה סטטיסטית, הסיכוי של טיפול הזרעה בודד להצליח בכניסה להיריון עומד על כ-15%, קצת פחות מהסיכוי הרגיל להיכנס להיריון ביחסי מין בלתי מוגנים בזוג ללא בעיות פוריות. לאחר שמבצעים שלושה טיפולי הזרעה ללא הצלחה, במרבית המקרים ההמלצה היא לעבור לטיפולי הפריה חוץ-גופית, שהם בעלי סיכוי הצלחה גבוה יותר פר טיפול.

להגדיל את הסיכוי להגדיל את המשפחה

עבור רבים מאתנו, הגדלת המשפחה והבאת ילדים לעולם היא חלום שלעולם לא נוותר עליו, לא משנה כמה קשיים נחווה במהלך התהליך. אם גם אתם לא מוותרים על החלום הזה, יתכן שמה שאתם צריכים הוא טיפולי הזרעות מקצועיים שמתבצעים על ידי רופא נשים ברמה הגבוהה ביותר. ד"ר גדי בן שטרית הוא דוגמה מצוינת לרופא נשים שמתמחה בביצוע פעולות כמו זו – ואתם צריכים להבטיח לעצמכם את הטוב ביותר.

מה היה לנו עד כה:
שתפו את המאמר!
שיתוף ב facebook
שתפו עם פייסבוק!
שיתוף ב twitter
שתפו עם טוויטר!
שיתוף ב whatsapp
שתפו עם ווצאפ!